ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ-FUNCTIONAL TRAINING
Ένας γενικός ορισμός του functional training,είναι η εκτέλεση ασκησιολογίου που
μιμείται την καθημερινότητα ώστε να την κάνει ευκολότερη και πιο ασφαλή κινητικά.
Λειτουργική προπόνηση, είναι ένα πρόγραμμα με αντίσταση σχεδιασμένογια μια συγκεκριμένη δραστηριότητα,που πρέπει να στοχεύει τόσο στην βελτίωση της απόδοσης, όσο και στην ελαχιστοποίηση των τραυματισμών.(Εverett Harman).
Η φυσικοθεραπεία ορίζει τη λειτουργική προπόνηση,ως μέσο αποκατάστασης ατόμων με ορθοπεδικα και κυρίως κινητικά-νευρολογικά προβλήματα.Σε αυτή τη περίπτωση,η αύξηση της επιβάρυνσης είναι δευτερεύουσας σημασίας καθώς η εξομάλυνση της κίνησης,η ισορροπία και η κινητικότητα των αρθρώσεων παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Από την άλλη,ο αθλητισμός εξετάζει τη λειτουργική προπόνηση από άλλη σκοπιά.Το ζητούμενο σε αυτή τη περίπτωση είναι η μεγιστοποίηση της απόδοσης μέσα από τη βελτίωση της μυϊκής ισορροπίας,της σταθερότητας των αρθρώσεων και τη μείωση των μυϊκών τραυματισμών.Εδώ,σημαντικό ρόλο παίζει η εξειδίκευση των ασκήσεων,οι οποίες πρέπει να ακολουθούν τα κινητικά πρότυπα του αντίστοιχου αθλήματος.
Τι λένε οι έρευνες?
Η έρευνα του Sandre, μας διαφωτίζει σχετικά με το ποιές θεωρούνται λειτουργικές ασκήσεις στο ποδόσφαιρο.Στην έρευνα του λοιπόν,θέλησε να βελτιώσει την μυική δύναμη και την ταχυδύναμη σε elite αθλητές ηλικίας 14 με 18 χρόνων.Αυτό που έκανε, ήταν κατα την διάρκεια του μακρόκυκλου, να τοποθετήσει 2 φορές την εβδομάδα προπόνηση μυικής δύναμης.Οι προπονήσεις αυτές,θα ξεκινούσαν με χαμηλή ένταση και μεγάλο όγκο ενώ όσο έφταναν στην αγωνιστική περίοδο θα υπήρχε αύξηση της έντασης και μείωση του όγκου προπόνησης.Οι ασκήσεις που θα εκτελούσαν οι αθλητές, θα ήταν άρσεις θανάτου, πιέσεις στήθους, πιέσεις ώμων,ασκήσεις κοιλιακών και κωπηλατική στο μηχάνημα.Μια φορά την εβδομάδα θα εκτελούσαν και καθίσματα με μπάρα μπροστά και πίσω.Η αξιολόγηση περιείχε καθίσματα και 30 μέτρα σπριντ.Τα αποτελέσματα, ήταν άκρως ενθαρρυντικά καθώς υπήρχε βελτίωση έως και 300% στην ΜΕ της άσκησης των καθισμάτων ενώ υπήρχε και μια βελτίωση της τάξεως του 6% στα σπριντ 30 μέτρων.Γενικά έρευνες έχουν δείξει ότι ασκήσεις με βάρη και μάλιστα πολυαρθρικές ασκήσεις,βελτιώνουν την απόδοση των αθλητών(Chelly et al. 2009, Ronnestad et al. 2008, Hartmann et al. 2012).
Με απλά λόγια,η λειτουργική προπόνηση βελτιώνει:
1.ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
2.ΤΑΧΥΤΗΤΑ
3.ΔΥΝΑΜΗ
4.ΙΣΧΥΣ
5.ΜΥΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ
6.ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
7.ΑΚΡΙΒΕΙΑ
8.ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ
9.ΚΑΡΔΙΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ
10.ΥΓΕΙΑ